Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

maanantai 25. marraskuuta 2013

Pikkujoulut

Lauantaina 23.11 kokoonnuimme meille viettämään pikkujouluja ystävien kesken. Lauantai päivä kului juhlien valmisteluissa ja jännittäessä iltaa. Tuntui hyvälle saada viettää aikaa ystävien kanssa ja olinkin hyvin iloinen siitä, kuinka moni pääsi paikalle.

Vieraiden ei tarvinnut tuoda mukanaan mitään muuta kuin itsensä, toiset vieraat toivat kuitenkin mukanaan glögiä ja kuoharia.
                                     


Ystäväni Keltaisesta keittiöstä toi mukanaan Lignell & Piispanen Loimu 2013 vuosikerta glögiä, odotan että pääsemme tätä maistamaan joku ihana ilta.

Ilta sujui mukavasti ja varsinaista ohjelmaa ei ollut, vaan tarkoituksena oli viettää rentoa iltaa. Rentoon iltaan kuului suolaisia ja makeita herkkuja, seurustelua, hyvää juomaa ja tietenkin Singstar :) Tykkään laulaa (vaikka en varsinaisesti osaa) ja olen leikkimielinen, joten minut saa ainakin helpolla mukaan peliin. Iltaa lähdettiin vielä puolitaöin jatkamaan Hotelli Vantaaseen, jossa oli normaaliin tapaan hurjasti ihmisiä.

Mietin viime viikolla mitä hyvää voisin leipoa juhliin ja koska pidän kinuskista sekä vaahtokarkeista, päädyin tekemään kinuski-vaahtokarkkijuustokakun. Ilokseni myös vieraat pitivät kakusta. 


Kinuski-vaahtokarkkijuustokakkuohje

Pohja:


  • 200g Digestive-keksejä
  • 75g voita
  • pussi minivaahtokarkkeja


Kinuskitäyte


  • 2,5dl x2 Flora kuohua
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200g Créme fraichea
  • 1,5dl fariinisokeria
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1dl sokeria
  • 4 liivatelehteä

                                     
1. Murenna keksit ja nypi joukkoon voi. Painele valmis keksi-voiseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Tässä tapauksessa tein kakun suoraan kakkupahvin päälle.

2. Levitä  minivaahtokarkkeja digestive-pohjan päälle tasaisesti.

3. Valmista kinuski; Mittaa 1,5dl kerma+1,5dl fariinisokeria kattilaan, kuumenna sekoittaen ja anna kiehua vain 2 minuutin ajan. Anna seoksen jäähtyä, laita vielä lopuksi seos jääkaappiin kylmettymään. Kun kinuski on kylmää, vatkaa se vaahdoksi. Ystäväni Tupakeittiöstä antoi tähän hyvän vinkin, että kinuski kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin kylmettymään. Hän itse oli aikoinaan lukenut vinkin Kinuskikissan sivuilta.

4. Sekoita hyvin kulhossa maustamaton tuorejuusto sekä creme fraiche ja vatkaa toisessa kulhossa Flora kuohut.

5. Yhdistä kinuskivaahto+tuorejuusto/creme fraiche -seos ja Flora kuohu.

6. Lisää seokseen 1dl sokeria ja vatkaa seos hyvin.

7. Liota liivatteita viisi minuuttia kylmässä vedessä ja sulata ne sitten tilkassa (2rkl) kiehuvaa vettä. Lisää sitten vähän jäähtynyt liivate ohuena nauhana seokseen, koko ajan hyvin sekoittaen.

8. Levitä täyte ripeästi vuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään.

9. Kun kakku on hyytynyt voit laittaa loput vaahtokarkit vaikka koristeeksi päälle :)


Vastapainona makealle pitää tietenkin olla jotain pientä suolaista, joten teimme puolisoni kanssa kaikille ystävillemme tuttua "maailman parasta pitsaa". Pitsan on nimennyt maailman parhaaksi eräs ystävämme, jolle tarjosimme aikoinaan netistä löydetyllä reseptillä tehtyä Maailman parasta pannukakkua. Maailman parhaan pitsan täytteisiin kuuluu: Jauheliha, salsa-kastike, herkkusienet, tomaattipyreeta, feta ja pepperonit. Pitsapohjana voi käyttää haluamaansa reseptiä, itse teemme pitsapohjan näin;


  • 2 dl haaleaa vettä + 2rkl maito (halutessasi voit lisätä maidon, pieni määrä maitoa tekee taikinasta notkeamman.
  • 1/4 pakettia hiivaa (12g), kuivahiiva sopii myös
  • 1/2 tl suolaa
  • 1tl hunajaa
  • 2 rkl oliiviöljyä (tai jotain muuta öljyä)
  • 5 dl vehnäjauhoja


1. Murenna Hiiva kulhoon ja sekoita joukkoon hieman vettä sekä hunaja + suola.

2. Lisää loppu vesi, maito, öljy ja vehnäjauhot.

3. Vaivaa taikinaksi, taikinasta pitää tulla notkeaa ja taipuisaa.

4. Anna taikinan kohota kulhossa, kunnes se on kohonnut n. kaksinkertaiseksi (reilu puoli tuntia).

Takinasta voi tehdä pellillisen pitsaa tai useita pieniä pitsoja. Me olemme tehneet aina pellillisen ja riippuen siitä kuinka ohueksi pohjan kauliin niin taikinaa saattaa jäädä myös toiseen vähän pienempään pitsaan. Pitsa paistetaan uunissa 225 asteessa 9-12 minuuttia, riippuen kuinka tehokas uuni on.

Sunnuntaina oli väsynyt, mutta onnellinen olo ja siitä iso kiitos kaikille ystäville, ilta oli oikein mukava :)



4 kommenttia:

  1. Maailman paras pitsa oli kyllä nimensä arvoinen ja mun mielestä ton kakunkin voisi nimetä uudestaan maailman parhaaksi kinuski-vaahtokarkkijuustokakuksi. :) Kiitos vielä pikkujouluista ja tunnelmallista iltaa Loimun parissa sitten kun päätätte korkata sen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Martina, kunhan löytyy kiireetön viikonloppu niin täytyy korkata Loimu :) Kinuski-vaahtokarkkijuustokakku todella jäi mieleesi, olen todella onnellinen ja iloinen että se maistui :) Lisään tähän vielä ohjeen kakkuun niin voitte kokeilla kotona :)

    VastaaPoista
  3. Hei, eksyin blogiisi Meanwhile in Longfield-blogin sivuilta ja lisäsin tämän heti luettavien blogien listaan :) Tuota vaahtokarkki-kinuskikakkua on ehdottomasti kokeiltava ja juuri mietinkin, että sopisi hyvin vaikkapa vappuun - näitä kokeiltavia ohjeita, kun on NIIIIIIN paljon ;)

    VastaaPoista
  4. Hei Sanna, mukava kuulla :) Näitä kokeiltavia reseptejä on kertynyt itselleni jo paljon. Välillä omat kokeiluni ja ideoiden yhdistely tuottaa ihania makuelämyksiä. Tämä kinuskikakku on kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ;)

    VastaaPoista