Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Joulumetsä-juustokakku

Taisin aiemmin todeta, että juustokakkukiintiö on täynnä, mutta never say never...Tähänkin viikonloppuun kuului kiireiden lisäksi herkuttelu. Vanhempani olivat tulossa kylään ja päätin leipoa jouluisen juustokakun. Sitä varten piti aloittaa perjantaina pipareiden leipominen. Projekti kuitenkin alkoi jo torstaina taikinan valmistamisella, sillä taikinan on hyvä antaa seistä muutama tunti tai yön yli ennen leipomista.

Tummat piparit:


  • 300g margariinia
  • 4dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 200g siirappia
  • 1/2 pussia piparkakkumaustetta
  • 5tl soodaa
  • 1kg vehnäjauhoja (tarpeen mukaan voi laittaa myös enemmän)


Kuorrute:


  • 1 munan valkuainen
  • 3 1/2 dl tomusokeria


1. Lisää kulhoon margariini, sokeri, kananmunat ja siirappi, vaahdotetaan nämä hyvin.
2. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen ne nesteseokseen. Vaivaa taikinaksi ja nosta sen jälkeen kulho jääkaappiin, anna olla yön yli.
3. Ota seuraavana päivänä takina jääkaapista hyvissä ajoin, jotta taikina kerkeää lämpenemään, vaikka tuntia ennen.
4. Kauli taikina 2-3 mm:n pakksuiseksi levyksi. Tee muoteilla erilaisia piparkakkuja ja paista 200-asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia.
5. Koristele halutessasi jäähtyneet piparit tomusokerikuorrutuksella.




Tein perjantaina suklaajuustokakun hyytymään ja lauantaina oli kaikki koristelua vaille valmista :)

Suklaajuustokakku:

Pohja
  • 200g digestivekeksejä
  • 75g voita
Täyte
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200g créme fraichea
  • 2,5dl Flora kuohua
  • 200g tummaa suklaata
  • 1,5dl sokeria
  • 1 rkl vaniljakreemijauhetta



1. Murenna keksit ja nypi joukkoon voi. Painele valmis keksi-voiseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Tässä tapauksessa tein kakun suoraan kakkupahvin päälle.

2. Sekoita hyvin kulhossa maustamaton tuorejuusto sekä creme fraiche + sokerit ja vaniljakreemijauhe. Vatkaa toisessa kulhossa Flora kuohut.

3. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja lisää huoneenlämpöiseksi jäähtynyt suklaa tuorejuusto-seokseen. Sekoita hyvin.

4. Lisää Flora kuohu sekä tuorejuustoseos ja sekoita hyvin.

5. Liota liivatteita viisi minuuttia kylmässä vedessä ja sulata ne sitten tilkassa (2rkl) kiehuvaa vettä. Lisää sitten vähän jäähtynyt liivate ohuena nauhana seokseen, koko ajan hyvin sekoittaen.

6. Kaada seos irtopohjavuokaan keksipohjan päälle ja laita vuoka jääkaappiin hyytymään yön yli.

7. Kun kakku on hyytynyt voit halutessasi koristella sitä haluamallasi tavalla. Itse koristelin kakun pipareilla ja marengilla.

Tummasuklaa itsessään on voimakkaan makuista, joten halutessa makua voisi pehmentää sekoittamalla tekovaiheessa vaahtoutuvaa vaniljakstiketta.

Marengin valmistaminen on hyvin yksinkertaista:

Marenki:


  • 2dl sokeria
  • 2 kananmunan valkuaista


1. Lisää aineet kulhoon ja vatkaa niin kauan, että kun käännät kulhon ylösalaisin marenki ei tipu/valu yhtään.

2. Pursota leivinpaperin päälle haluamasi muotoisia marenkeja.

3. Paista uunin alaosassa 100 asteessa noin tunti.







Juustokakku maistui vielä näin sunnuntaina aamuteen kanssa :) Tänään viimeistellään keittiön tuolien maalaus ja otetaan rennosti, mukavaa sunnuntaita! :)

3 kommenttia:

  1. Hei Suvi,
    Käyhän jakamassa ideoita ja osallistumassa kilpailuun ;)

    VastaaPoista
  2. Sä oot Suvi tosi taitava! Katsoin tätä kakkua ihan ällistyneenä jo Facebookissa. Upea!

    VastaaPoista
  3. Isabel kiitos vinkistä, nyt on osallistuttu ideoilla kilpailuun :) Voi kiitos Martina, välillä pitää aina päästä kokeilemaan loputtomia ideoita ja ajatuksia, joita syntyy mm. koulumatkoilla :)

    VastaaPoista