Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

perjantai 27. joulukuuta 2013

Levätty on ja herkuteltu

Joulu on ollut kovin harmaa, vaikka on tässä varmaan pari päivää mennyt niin ettei ihan koko aikaa olekaan satanut :) Nyt on kyllä löhötty kunnolla ja herkuteltu. On saanut pötkötellä sohvalla ja katsella elokuvia. Eilen esitettiin kestosuosikkini Pulp Fiction. Quentin Tarantinon elokuvat ovat aina olleet mieleeni. Sohvallamme pötköttelee nyt myös uusi pöllö, jonka joulupukki toi. Innostuin näistä hassuista öttiäisistä Tikkurilan maalaismarkkinoilla ja ostin kuvan pinkin pöllön, joulupukki toi sille nyt kaverin :) Nämä alla olevat öttiäiset voivat toimia niskatyynyinä tai ihan vain sisustuselementteinä :)



Jouluaattona kävimme vanhemmillani syömässä ja tarjolla oli perinteisiä jouluruokia, kinkkua, laatikoita, hirvikäristystä ja äitini oli valmistanut jälkiruoaksi luumurahkaa. Sieltä puolisoni kiirehti iltapäiväksi töihin, mukanaan valmistamiani Santerin leivoksia. Mukaan pakkasimme myös muita jouluruokia nälkää torjumaan :)

Santerin leivokset valmistin ohjeella, jonka olen saanut joskus vuosia sitten entiseltä työkaveriltani. Santerin leivokset maistuvat twixin ja daimin sekoitukselle ja on meillä kotona suurta herkkua.



Santerin leivokset:

Pohja:


  • 3,5dl jauhoja
  • 3/4dl sokeria
  • 175g voita



Sekoita jauhot ja sokeri kulhossa. Lisää voi ja nypi taikinaksi. Tasoita taikina vuokaan tai pellille ja pistele taikinaan haarukalla reikiä. Paistetaan uunin keskitasolla 175 asteessa 20-25min.

Kun pohja paistuu keitellään leivokseen kinuskikerros.

Lisää kattilaan seuraavat aineet:


  • 125g voita
  • 2dl kuohukermaa
  • 1dl sokeria
  • 0,5dl siirappia


Keitä seosta sekoittaen niin kauan, että se sakenee. Seos on valmis kun pintaan vedettäessä siihen jää hetkeksi vedetty viivä näkyviin. Kun seos on valmis, kaada se uunista otetun pohjan päälle ja levitä ripeästi tasaiseksi koko pohjan päälle. Kinuski alkaa jähmettyä nopeasti, joten on toimittava ripeästi.

Päälimmäista suklaakuorrutusta varten tarvitaan 185g suklaata, joka sulatetaan vesihauteessa ja levitetään jäähtyneen kinuskikerroksen päälle. Myös suklaa alkaa hyytymään nopeasti, joten taas on levitettävä ripeästi sulanut suklaa tasaisesti. Sitten pellin voi siirtää jääkaappiin tai ulos jäähtymään. Kun leivos on jäähtynyt tarpeeksi, voit leikata siitä minkä kokoisia paloja haluat :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti