Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

Arkea & juhlaa, ruokaa & leivontaa, sisustusta & matkailua

perjantai 13. joulukuuta 2013

Joulupuu-Boston ja uudet tuolit

Joulu lähestyy ja myös leivonnan puolella on siirrytty jouluisiin aiheisiin. Matkustaessani eilen koulusta kotiin iski minuun valtaisa pullahimo. Tunsin nenässäni jo vastaleivotun pullan tuoksun ja halusin tällä kertaa kokeilla kuusen muotoon valmistettua ja hieman erilaisilla täytteillä varustettua bostonkakkua. Muotoiluun olin saanut vinkin ystävältäni Hulilta. Pari viikkoa sitten Leidien pikkujouluissa oli tarjolla kuusen muotoon aseteltu juustolautanen ja juustokakku jonka pintaan oli kuvioitu kuusi pinkeillä pallokarkeilla.

Joulupuu-Boston:








Pullataikina:


  • 1 pala hiivaa
  • ripaus suolaa
  • 100g sulatettua voita
  • 7 dl maitoa
  • n. 2dl vettä hiivaa varten
  • 2 1/2dl sokeria
  • 1/2 putkiloa kaardemummaa
  • Jauhoja n.0,5kg (jauhoja lisätään sen verran ettei taikina tartu käsiin, ei kuitenkaan liikaa ettei taikinasta tule liian kovaa)


Täyte:


  • Kanelia, voita, sokeria. Tähän kuusi-bostoniin laitoin edellämainittujen täytteiden lisäksi suklaahippuja ja punaherukkamarjoja.


Voiteluun:


  • 1 kananmuna


Valkoinen kuorrute:


  • 1 kananmunan valkuainen
  • 3 1/3dl tomusokeria


1. Liota hiiva lasissa, jossa on n. 2dl haaleaa vettä (tai sen verran että hiiva jää kokonaan veden alle) n.5-10min, lisää joukkoon ripaus suolaa (alle 1/2 tl). Mikäli käytät kuiva hiivaa niin sen voi sekoittaa suoraan kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sulata toisessa kattilassa voi.
3. Kaada kädenlämpöinen maito kulhoon ja lisää liotettu hiiva, sokeri, kaardemumma ja sulanut voi.
4. Sekoita seosta ja lisää jauhot, jauhoja tulee lisätä niin paljon ettei taikina tartu käsiin (mutta varo ettei taikinasta tule liian kovaa).
5. Anna taikinan nousta n.1h
6. Ota reilu pala taikinaa ja kauli taikina levyksi ja lisää kaneli-voi-sokeri-seosta koko levyn päälle. Sekä halutessasi suklaahippuja ja marjoja. Kääri sitten taikinalevy rullalle ja leikkaa n.4cm levyisiä paloja tangosta.
7. Asettele palat leikattu puoli ylöspäin voideltuun vuokaan vieri viereen. Kun olet täyttänyt vuoan paloilla, anna boston-kakun nousta vielä vuoassa n.15-30min.
8. Voitele kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa. Pullista näkee kun ovat valmiita, kaunis väri kertoo sen :)
9. Kun bostonkakku on jäähtynyt voit halutessasi lisätä sokerikuorrutteen päälle: Lisää kulhoon munan valkuainen ja sekoita sitä vähän. Lisää sitten tomusokeri ja vatkaa hyvin.
10. Laita vatkattu kuorrute tukevaan pussiin ja leikkaa kulmaan haluamasi kokoinen reikä, sitten vain pursotellaan omavalintaista kuviota kakun päälle :)

Nyt jo edesmenneen isoäitini vinkki pullataikinan tekemisessä: taikinaan ei tule laittaa kananmunaa, pulla kuivettuu nopeammin ja ei ole yhtä pehmeää. Liekö tämä leivontainto sieltä periytynyt, isöäidilläni oli aina leipomamyssy päässä ja puuhaili paljon keittiössä, vaikka on äitinikin melkoinen jauhopeukalo :)

Keittiön "värit vaihtoon" ikuisuusprojekti liikahti eilen hieman eteenpäin, löytäessäni Tori.fi:stä edulliset tuolit. Myyjä oli vielä niin innokas myymään tuolit, että tarjoutui tuomaan ne meille kotiin. Melkoisen uskomatonta sanoisin. Tuolit on tarkoitus maalata valkoisiksi ja siihen projektiin ryhdyn myöhemmin tänään. Pientä puuhastelua siis taas luvassa. Tänään on hyvää aikaa hieman renoveerata sillä puolisoni lähtee viettämään piukkujouluja.  Täytynee hakea hieman remontti-glögiä kaupasta ja ryhtyä tuumasta toimeen :)


2 kommenttia:

  1. Tää on niin upea! Meillä on torstaina tulossa naapureita glögille, ja taidan kyllä tehdä tämän sinne. Herättää varmasti ihailua. :)

    VastaaPoista
  2. No varmasti herättää ihmetystä sekä ihailua ja kaiken lisäksi Joulupuu-Boston on niin helppo valmistaa :) Kelpaa kyllä tarjoilla sitä tilaisuudessa kuin tilaisuudessa. Iso kiitos vinkistä, hihiii nyt tulee kokeiltua kaikkea joulukuusen muodossa :) Kaikki vinkit ovat jatkossakin oikein tervetulleita, täällä jaksetaan kokeilla ahkerasti uusia juttuja ja miksei vanhojakin :)

    VastaaPoista